- Γαλιλαία
- Ιστορική γεωγραφική περιοχή της δυτικής Ασίας, στο σημερινό βόρειο Ισραήλ. Ορίζεται στα Β από τον ποταμό Λιτάνι (τον αρχαίο Λιτά), στα Α από τον Ιορδάνη και τη λίμνη της Τιβεριάδας, στα Δ από την πεδιάδα της ακτής της Μεσογείου και στα Ν από μια σειρά τριών κοιλάδων τεκτονικής προέλευσης, δηλαδή της κοιλάδας του Κάτω Κισόν, της πεδιάδας Εσδραελόν ή κοιλάδας Ιερζραέλ και της κοιλάδας Βεθσάν. Η Γ. αποτελείται από διαδοχικά υψίπεδα, που σχημάτιζαν αρχικά ένα ενιαίο ασβεστολιθικό και γυψώδες υψίπεδο, το οποίο αργότερα διαμελίστηκε από τη διάβρωση και τις τεκτονικές μετατοπίσεις σε μεμονωμένα σχεδόν ορεινά συγκροτήματα.
Η άνω Γ., που ορίζεται στα Ν από τις κοιλάδες του Βεθ Κερέμ και του Ουάντι Αμούτ, είναι ψηλότερη και αποτελείται από ορεινά συγκροτήματα, με ακανόνιστη διάταξη. Η κάτω Γ., πιο χαμηλή, αποτελείται αντίθετα από τέσσερις σειρές βουνών, που είναι παράλληλες σχεδόν μεταξύ τους και έχουν κατεύθυνση Α-Δ.
Το κλίμα είναι μεσογειακό στη δυτική λωρίδα, ηπειρωτικό και πολύ ξηρό στο εσωτερικό. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και οι διαφορές τους αρκετά σημαντικές. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και οι χειμώνες ήπιοι. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες, ιδιαίτερα στο εσωτερικό, και η βλάστηση είναι τυπικά μεσογειακή, ενώ περνά σιγά-σιγά στη στέπα των άγονων ζωνών.
Η Γ., μαζί με την Ιουδαία, υπήρξε το θέατρο της δράσης του Ιησού (Ναζαρέτ, Κανά, Τιβεριάδα, Καπερναούμ κλπ.), ο οποίος άλλωστε αυτοαποκαλείτο Γαλιλαίος, και είναι πλούσια σε βιβλικές αναμνήσεις.
Από οικονομική άποψη, γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης της περιοχής, με την εφαρμογή της ξηράς καλλιέργειας (dry farming) και την κατασκευή, όπου είναι δυνατόν, αρδευτικών έργων. Οι κυριότερες οικονομικές πηγές είναι η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και η γεωργία (δημητριακά, κηπευτικά, σουσάμι, λάδι, σταφύλια).
Θάλασσα της Γ. Ονομασία της λίμνης Τιβεριάδας (165 τ. χλμ.), στο σημερινό ΒΑ Ισραήλ. Έχει μήκος 23 χλμ., μέγιστο πλάτος 11,3 χλμ. και μέγιστο βάθος 210 μ. Η θάλασσα της Γ. αναφέρεται σε πολλά βιβλικά κείμενα και την εποχή του Ιησού ήταν μεγάλο αλιευτικό κέντρο. Σήμερα, τροφοδοτεί με τα νερά της, που απαστραγγίζουν τον Ιορδάνη ποταμό και είναι ζεστά, τις καλλιέργειες των ισραηλινών αγροτικών εδαφών, αν και στα τέλη του 20ού αι. παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του υδάτινου όγκου, που οφείλεται σε παρατεταμένες ξηρασίες, και περιορίστηκε ο αρδευτικός χαρακτήρας της λίμνης.
Ψαράδες στην όχθη της λίμνης Τιβεριάδας, που είναι επίσης γνωστή ως λίμνη Γενησαρέτ ή θάλασσα της Γαλιλαίας (φωτ. Riiccard Press).
Dictionary of Greek. 2013.